#MILGlobalUnderstanding

#RethinkingHumanHorizon

Lecturas Recursos

Mítica i gegant. Un viatge de llegenda al Pirineu i les Terres de Lleida

Nit:
Temps entre dos dies.
Moment durant el qual el sol no fa llum.
Del grec “nyx”. Deesa del buit i del no-res.

Llegenda:
Del verb llatí “legere”:
Escollir, dir, expressar i llegir.

Al voltant del foc, la veu rogallosa d’un vell pastor rememora llegendes encisadores. Ell les va escoltar del seu avi i aquest del seu i així, un cop i altre, molt de temps enrere. El seu relat arriba com l’eco d’un gegant de la modernista plaça de la Pau fins els graners, que acullen bestiar i fusta de pi vermell i alzina als set llogarets de la Vall Ferrera. Aquest és un viatge a aquesta nit que il·lumina. I un retorn a aquelles llegendes.

Aixoplugades en un entorn natural tan desavinent com fascinant. Esculpides per un clima advers i aspre. Les llegendes diuen –amb paraules curulles de màgia– una altra història –o potser la mateixa– de les comarques de Lleida, la seva gent i els seus orígens. Iltirta per als ibers ilergetes. Ilerda per als romans. Larida per als musulmans. Leyda en l’Edat Mitjana. Lleida, avui. Hi ha un viatge a la nit carregat de llegendes, de mites i records. Abans que arribi l’“aigualada”, aquests remots relats traslladen al viatger a l’essència del territori lleidatà. Una terra… Mítica i gegant.

Mítiques i diminutes “dones encantades” que obsequiaven roba i expulsaven l’ infortuni de la misèria. I diminutes criatures –enèrgiques, diligents i afanyoses– expertes en moure d’aquí a allà les pedres d’una muntanya. Són els minairons. Animals totèmics amb forma de drac. El marraco. I gegants. Molts gegants. Un d’ells un temut i herculi camperol que aterria els soldats romans. El “gegant” de Mandrònius… I més, moltes més…

Són llegendes.
Les escoltem a la vora del foc.
Les escoltem dels més grans.
Realitat o fantasia?

Aquest és un viatge a una terra mítica i gegant.

Llegendes, camins i històries

A partir de les llegendes i altres històries del folclore popular, el projecte presenta un viatge a travès de 10 relats llegendaris per el territori de Lleida. Tot aprofitant les possibilitats de la narrativa hipertextual i del ciberespai, aquest documental multimèdia presenta un viatge al present des del passat. Partint d’un mapa interactiu, el viatger, lector o usuari accedeix a una col·lecció d’històries que inviten a la indagació, la reflexió y la recerca. A més, en un context impactat per la pandèmia del coronavirus, explota la riquesa de la proximitat a través d’un storytelling innovador i agosarat que barreja, creua i amalgama dades, faules, curiositats, rutes, consells i propostes per a descobrir Lleida.

Entre el llibre de contes, el manual d’expedicions i la guia de viatges, “Mítica i gegant” és una proposta que ofereix informació i recursos de diferent tipologia. A més, la plataforma està oberta a la col·laboració de qualsevol usuari. És una història que comença a un mapa, però que convida el viatger a construir i compartir la seva pròpia cartografia de viatges, fets o per fer. És només un primer pas per les màgiques terres de Lleida. Després, el viatger donarà forma a la seva pròpia ruta, el seu propi camí, el seu propi mapa.

Benvinguts/des a aquest viatge inacabat!
Submergeix-te aquí en aquesta aventura d’indagació, descobriment i aprenentatge!
Recorre una terra d’històries mítiques i gigants!